TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIYOR?
Hastanın tecrit edildiğini ve başka vakaya rastlanılmadığını belirten Koca şunları kaydetti:
Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor .
Hastalığın genetik yapısını araştıran araştırmacılara göre maymun çiçeği virüsünün emsalsiz bir oranda mutasyon geçirdiği görünüyor.
Nature Medicine adlı bilimsel tıp dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre Portekizli araştırmacılar, normalde beklenen sayı 5 ila 10''ken, inceledikleri virüslerde 50 genetik mutasyon tespit etti.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri''ne (CDC) göre, perşembe itibarıyla 44 ülkede 3 bin 500''den fazla vaka bildirildi.
Pazartesi itibarıyla Birleşik Krallık''ta 793 doğrulanmış maymun çiçeği vakası görülürken, bunların 766''sı sadece İngiltere''den.
Maymun çiçeği, hayvanlardan kaynaklandığına inanılan ve cilt lezyonlarına neden olan nadir bir hastalıktır. Çiçek hastalığıyla aynı virüs ailesinden gelir ve Batı ve Orta Afrika''nın belirli bölgelerinde endemiktir.
Bununla birlikte, bilindiği kadarıyla Batı veya Orta Afrika''yla bağlantıları olmayan vakalar da dahil olmak üzere, bu yıl virüsün genellikle yayılmadığı yerlerde ilk çok ülkeli maymun çiçeği salgını görüldü.
CDC''ye göre virüs enfekte bir kişi ya da hayvanın giysileriyle, lezyonlarla, solunum damlacıklarıyla doğrudan temas ve vücut sıvılarının paylaşılması yoluyla yayılabilir.
Virüsün belirtileri arasında kabarıklık ya da sivilce gibi görülebilen döküntüler, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve şişmiş lenf düğümleri var.